Project Print this project
Living space for Max-Planck-Gymnasium | Hybrid | Germany

\""
1
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

General information
Location address Lahr
Location country Germany
Function of building Education
Type of application of the membrane covering
Primary function of the tensile structure Rain protection
Sun protection
Thermal insulation
Degree of enclosure Fully enclosed structure
Climatic zone Temperate - cold winters and mild summers
Number of layers mono-layer
Short description of the project Due to the change to full-day operation, there was a requirement to extend the area of the Max-Planck-Gymnasium. In addition to all of the required functionality, the school management also paid particular attention to provide a high atmospheric quality for abidance for scholars and teachers. Initially, a new construction was considered, but the possibility of using the old building structure was soon recognized to cover the existing inner courtyard of 1.200m2 ). An open and communicative room was provided using a new transparent ETFE foil roof, which offered large potential regarding efficiency and also architecturally. The school facilities, such as refectory, kiosk, library and all-day rooms in the form of coloured building cubes were situated under the new roof with sufficient space. In addition to the enormous gain in area for utilization the heating requirement was also significantly reduced, due to the light and UV permeability, as well as the pneumatic construction of the ETFE construction.
Misc. project details
Duration of use
Temporary or permanent structure Permanent
Material of the cover
Cable-net/Textile/Hybrid/Foil Foil
Material Fabric/Foil ETFE-foil
Main dimensions and form
Covered surface (m2) 1200
Involved companies
Contractors Ceno Membrane Technology GmbH
Editor
Editor Evi Corne
 
Knowledgebase
Database
Library
Links
Order TensiNet Publications




 

developed by - kmo2web.be