Project Print this project
02 Riverwalk | Membrane | United Kingdom

\""
1
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

General information
Homepage www.architen.com
Location address London
Location country United Kingdom
Name of the client/building owner AEG
Function of building Shelters
Type of application of the membrane covering
Primary function of the tensile structure Rain protection
Sun protection
Degree of enclosure Open structure
Climatic zone Temperate - cold winters and mild summers
Number of layers mono-layer
Short description of the project Stretching around 150m, and leading from the bank side to the entrance of the entertainment centre, the walkway was designed to provide complete weather protection for the VIP guests.
Encased in a beautiful willow wall, designers Barr Gazetas intended the walkway to have as much privacy as possible to create an exclusive entrance. The symmetry and curvature of the fabric has elegance in its design and juxtaposes effectively with the more industrial design of the Dome.
A wow factor was also important to the client and though the walkway provided an impressive entrance, the addition of interactive lighting ensures a stunning arrival. Architenís lighting division was tasked with the design and supply of an interactive lighting system that lights the walkway in an array of vibrant colours as the VIP visitorís progress to their destination. Also included in Architenís project was the refurbishment of the existing lighting which included the replacement of over a thousand light bulbs and extensive servicing control equipment.
Two additional inverted umbrella canopies located on the pontoon were also thrown into the Architen brief, as was the installation of a further three inverted cone canopies on the bank side on the canting bridge.
Fabric was an obvious choice for the designers. Not only does it provide a lightweight structure with graceful form, translucency and an aesthetically seamless interface between the existing listed fabric structure of the O2 dome and the inverted cone and umbrellas on the canting brow, it also ties in well with the natural surroundings and promotes the ethos of the Greenwich Peninsula which dates from the original days of the Millennium Dome.
The large spans at each end of the walkway were challenging but necessary in order to enable emergency access for vehicles. Integration with existing structures also made it an unusual project for our design team. As the pontoon moves up and down with the movement of the tide, the canopy had to be designed to move with it.
Misc. project details
Duration of use
Temporary or permanent structure Permanent
Material of the cover
Cable-net/Textile/Hybrid/Foil Fabric
Material Fabric/Foil PVC - coated polyester fabric
Main dimensions and form
Involved companies
Architects Barr Gazetas
Contractors Architen Landrell Associates Ltd.
Editor
Editor Evi Corne
 
Knowledgebase
Database
Library
Links
Order TensiNet Publications




 

developed by - kmo2web.be