Project Print this project
Bull Computing Research Centre in Paris | Membrane | France

\""
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 

General information
Location address Avenue Gambetta Paris
Location country France
Function of building Laboratories & research centres
Climatic zone Temperate - cold winters and mild summers
Short description of the project The building for the Bull Group at Avenue Gambetta in the 20th arrondissement of Paris, by he French architects Denis Valode and Jean Pistre, is a result of a combination of new-build and the refurbishment of an existing 1950's office building. The L-shaped addition continues the streetside elevation along Avenue Gambetta with an unmistakeable piece of twentieth century French modern archiecture.

The new addition combines with the existing building to enclose a large seven-story volume. This space is bisected by means of a glazed wall, resulting in two asymmetrical courtyards. The smaller space, surrounded by the new building, is left open to the sky. The larger five-sided volume, flanked by the origimal architecture, is roofed with a combination of transparent polycarbonate and translucent membrane.

The roofing of this void and the treatment of the internal volume have provided the building with a dramatic space, which acts as a pivot of communication at the heart of the building. Communal facilities such as cafetarias, meeting rooms and exhibition spaces are situated off the atrium. This increases the opportunities for personal interaction to occur on the walkways connected to the central lift towers, and on the ground floor of the atrium itself.

In contrast to the new street elevations, the walls of the atrium have been kept extremely simple, consisting of white painted planes with rectangular glazed openings. The stark treatment of the internal elevations emphasizes the subtle elegance of the roof structure and provides surfaces upon which the changing light casts shadow patterns from the trusses overhead. The atrium benefits throughout the day from the special qualities of changing light, caused by the combination of translucent membranes and conventional transparent roofing materials.

Roof structure
The fan -shaped roof structure consists of six asymmetrically curved, three-dimensional steel trusses. These are held up along one side by tree-like supports affixed to the atrium wall. The roof has been designed to minimize the loads carried onto the structure of the original 1950s building.

The trusses are with curved vaults of transparent polycarbonate sheeting. Between the trusses the roof is enclosed by a single layer of Teflon coated glass-fibre membrane which has a 15 % translucency.

Each of the seven bays created is different, due to the geometry of the building. The variations are dealt with by adjusting the pattern of the membrane to suit each particular situation. The combination of transparent and translucent roof coverings helps to reduce the solar gain into the atrium, and also provides a visual ceiling to the space.

[Tensile Architecture in the Urban Context, Rudi Scheuermann & Keith Boxer, p150, 152]
Misc. project details
References Architecture Textile
Techniques & Architecture 10/1989
Bull Computing Research Centre, Paris - Tensile Architecture in the Urban Context
Duration of use
Temporary or permanent structure Temporary
Convertible or mobile Convertible
Design lifespan in years 00-05
Material of the cover
Cable-net/Textile/Hybrid/Foil Cable
Material Fabric/Foil Fiberglass
Material coating PTFE
Main dimensions and form
Involved companies
Architects Valode et Pistre et Associés
Contractors Koit High-Tex GmbH
Editor
Editor Marijke Mollaert
 
Knowledgebase
Database
Library
Links
Order TensiNet Publications




 

developed by - kmo2web.be