Project Print this project
Markies Building | 1989 | Membrane | Belgium

\""
1 2
3 4
5 6
7 8
9 10
11 12
13 14
15 16
17 18
19 20
21 22
23  
   
   
   

General information
Location address Markiesstraat 1 Brussel
Location country Belgium
Year of construction 1989
Name of the client/building owner Group AG
Function of building Office buildings & congress centres
Degree of enclosure Fully enclosed structure
Climatic zone Temperate - cold winters and mild summers
Short description of the project The Markies Building is a high standard office building built in 1989 according to the design of L’Atelier d’Architecture de Genval. The inner court is conceived as an open-air theatre and consists of a number of rows of seats for the spectators and a gallery around the scene. The space was intended for instance to shelter cultural events from the different ethnic groups in Belgium.
The form is determined by 5 high points, suspended by cables, and boundary points, which follow the shape of the inner court at the level of the plate above the first floor. These 15 points are hold in position by outward horizontal cables and vertical cables anchored in the surrounding building.The form of the membrane roof is characterised by its anti-clastic curvature (one of the two principle directions has a positive and the other a negative curvature). The seams of the cutting patterns accentuate the shape, like in a leaf the veins indicate the structure.
Description of the environmental conditions The light and translucent roof in the inner court was intended to enrich and enlighten the classical-serious surrounding office buildings by creating a space where theatre and music can provide a lively atmosphere. To ensure that such activities can be planned independently from the weather conditions a canopy was foreseen. For economic reasons a tent roof was preferred above a glass canopy. Since the PTFE-coated glass fabric is dirt-repellent the roof will normally remain clean.The boundary garland cable is attached at 4m from the façades, clearly marking the separation between the canopy and the building. In this way the membrane does still allow daylight to penetrate through the windows.
Misc. project details
General comments, links Total cost: 260000 EURO
References Deutsche Bauzeitung /1993
Duration of use
Temporary or permanent structure Temporary
Convertible or mobile Convertible
Design lifespan in years 00-05
Material of the cover
Cable-net/Textile/Hybrid/Foil Cable
Material Fabric/Foil Fiberglass
Material coating PTFE
Weight (g/m2) 1275
Main dimensions and form
Covered surface (m2) 736
Total length (m) 36
Total width (m) 25
Involved companies
Architects Stromeyer Ingenieurbau GmbH
Suppliers Verseidag-Indutex GmbH
Editor
Editor Marijke Mollaert
 
Knowledgebase
Database
Library
Links
Order TensiNet Publications




 

developed by - kmo2web.be